MİNİK DOSTLARLA SEYAHAT

Geçtiğimiz yaz  Cavalier King Charles cinsi köpeğimle birlikte Ege‘nin sahil kasabalarından birine giderken, yerel otobüs firmalarından birinin onu 2 saatlik yolculuk için “kutusuyla birlikte bagaja koymam gerektiği” beklentisini açıklaması üzerine şaşkınlıktan ağzım açık kalmıştı. Hava 40 derece, köpek bagajda bavullarla gidecekmiş. Peki. Konunun üzerine bir de tanıdık eş dosttan biri “Aman canım ne var yani, muavinler de bagaj kısmında uyumuyor mu?“ diye değerli yorumlarını ekleyince sinirden Joe Dalton’a benzemiş olmalıyım.  




Evcil hayvan, özellikle kedi ve köpek ile yaşama meselesi ile ilgili duygular karışık, bunu anlayabiliyorum. Kimi insanlar çok seviyor, kimileri de korkuyor ve daha mesafeli duruyor. Sevmemeyi hiç anlamıyorum, ama bu ayrı bir konu. Güzel yurdumuzda da ulaşım hizmetlerinde evcil hayvanların taşınmasıyla ilgili kurallar koyulurken tüm yolcuların güvenliğinin ve hassasiyetlerinin göz önüne alınması söz konusu, bunu biliyoruz. Ama keşke basit düzenlemelerle, diğer taraf, yani hayvan sahipleri için de bu kurallar bir parça yapıcı olsa. Örneğin bizde hala metro ve tramvaylardaki durum tartışılırken, Avrupa’da pek çok şehirde köpeklerin girişinin serbest olduğu vagonlar var. Havayolu firmaları kargo bölümünün koşulları ilgili daha açık olabilir (soğuktan donan köpek haberleri ödümüzü patlatıyor), şehirlerarası otobüs firmaları bagaj (!) konusunun gerçekçiliğini gözden geçirebilir. 

Köpeğimi çocuğummuş gibi çok seviyorum. Neyse ki son iki senedir onunla yaşadığım süre içinde benim gibi pek çok insanla tanıştım ve kaygılarımda yalnız olmadığımı biliyorum.

Metrobüse omzuna aldığı kurbanlık koçuyla birlikte binen adamın da gündeme geldiği şu günlerde, hem şehirlerarası hem de şehir içi ulaşım kurallarıyla ilgili güncel duruma biraz baktım ve  ulaşabildiğim kadarıyla ilgili linkleri de vererek  paylaşmak istedim. Umarım birilerine yararı olur, konu tekrar akıllarda soru işareti yaratır.

Havayolu Firmaları


Evcil dostunuzu taşımak için kıyasla en rahat seçeneklerden biri havayolları oluyor. Genel politikalar aşağı yukarı aynı ama bazen prosedürlerde değişiklikler oluyor. Seyahat planınızda kötü bir sürprizle karşılaşmamak, havaalanında elinizde köpeğiniz ya da kedinizle ortalarda kalamamak için dikkat edilmesi gereken en önemli konuları özetlersek;
 -       Gitmek istediğiniz havayolunun web sitesinden ya da müşteri hizmetlerinden güncel kabul koşullarını iyice öğrenmelisiniz.

-       Evcil hayvan rezervasyonu bazı havayollarında 6-8 gün, bazılarında 3 gün önce yapılıyor. Bilet almış olsanız bile, kontenjan dolu olduğu için evcil hayvan rezervasyonunuz kabul edilmeyebilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak mümkün olduğunca erken rezervasyon yapmanız çok iyi oluyor.

-       Evcil hayvanınızı için kabin içi taşımaya uygun kabul edilen kutu boyutları 20x40x55 cm. (genişlik x yükseklik x uzunluk). Kutunuzu seçerken bu ölçülere uymasına dikkat etmelisiniz. Artık bu iş için çok pratik çantalar da var. Tekerlekleri çıkabilen, bavul gibi olanları öneririm. Taşıması çok kolay ve hafifler.

-       Aşı karnesini ve veterinerden alınan “seyahat etmesine bir engel yoktur” belgesini yanınızda bulundurmanız çok önemli. Yeni çıkarılan Pet Pasaportlarda bu iş için özel bir bölüm de var ve oraya kaşe vurulması yeterli oluyor.

-       Bazı türler maalesef uçuşlara kabul edilmiyor. THY’nin listesinde, Pitbull terrier, amerikan pitbull terrier, bull terrier, amerikan staffordshire terrier, japanese tosa, dogo argentino, fila brasileiro, rottweiller, staffordshire bull terrier Neopolitan Mastiff, Spanish Mastiff, Dogue de Bordeux, Roman Fighting Dog, Bandog Tosa Inu, Mastiff, Tibetan Mastiff, Doberman, pincher doberman, American Bulldog, Caucasian owtscharka, Mastino Napolitana cinsi köpeklerin uçuşa kabulünün yasak olduğu belirtilmiş..

-       Bazı hava yolları kedi ve köpek dışında kuş, hamster gibi başka evcil hayvanları da kabul edebiliyor.

-       Yurt dışı uçuşlar için bu saydıklarımın dışında daha detaylı kabul koşulları var. Gidilen ülkenin de kurallarına bakmak gerekiyor. Karantina, kanda kuduz aşısı titrasyonunu gösteren belgeler gibi ek dokümanlar istenebiliyor. Bunun yanında çip takılması gerekebiliyor. (Aslında zaten sevimli dostunuzun kaybolması gibi tatsız durumlar için önlem olarak çip takılması çok önemli ve gerekli.)

Yurtiçi uçuşlarda sıklıkla kullanılan havayolu şirketlerinin bu konuyla ilgili politikalarını incelediğimizde genel olarak kutusuyla birlikte 6-8 kg’a kadar olan köpeğinizi ya da kedinizi kabine alabileceğinizi, daha büyük köpekleri de özel koşullar sağlanmış kargo bölümünde taşıyabildiğimizi görüyoruz. Tabi ki kimse dostunun kargoda gitmesini istemez. Maalesef özellikle büyük türler için kuralar çok sert. 

Türk Hava Yolları (THY) : Kutusuyla birlikte 8 kg’ı geçmeyen evcil hayvan kabinde taşınabiliyor. Kafes ve evcil hayvanın toplam ağırlığı 8 kg’ı geçiyorsa kargo kompartımanında taşınıyor. Birkaç defa köpeğimle seyahat ettim, kuralları çok net biçimde uyguluyorlar ve yer görevlileri ile anlaşmakta (!) zorluk çekebiliyorsunuz. Koşullara tamamen uygun olduğunuza eminseniz dostunuzu kabinde götürmek konusunda ısrarcı olun.

Anadolu Jet: Burada durum önemli. Çünkü THY’nin alt firması olmalarına rağmen kuralları farklılık gösteriyor. 6 kg ve üzeri evcil dostunuz ücretle kargoda taşınıyor. Kabinde 5 kg’a kadar 50 TL. ücret alınıyor.

Pegasus Havayolları: Kabine kutuyla birlikte 8kg.’ı geçmeyen kedi ve köpekler 120 TL. ücret karşılığı alınıyor. Kargoda seyahat ücreti ise 180 TL. Ayrıca iç hat uçuşlarında kuşlara da izin veriliyor, bu konunun da farklı şartları var. Kabin içine kabul edilen kutu ölçüsü 20x40x55 cm.

Atlas Global: Bu benim sıklıkla tercih ettiğim seçenek oluyor. Atlas Jet tanıdığım pek çok insanın da bu konuda favorisi. Evcil hayvanlarla ilgili bir parça daha bilgililer ve şimdiye kadar yer görevlileriyle ya da uçakta hiçbir sorun yaşamadım. Minik dostunuzu kabinde 20 TL. ücret karşılığı  uygun boyutta kutusunda yanınıza alabiliyorsunuz. Biraz daha esnek davranabiliyorlar. Maalesef, resmi bilgi olmamakla birlikte, son seyahatimde 8 kg üzeri ağırlıkta hayvanların kargoda da taşınmadığını öğrendim.

Onur Air: Evcil hayvan taşınmıyor.

Sun Express: Kabine 6 kg’a kadar özel kutusunda evcil hayvan alabiliyorsunuz, üzeri için dostunuz kargo departmanına alınıyor. Ücret her kg için 6 TL.

Şehirlerarası Otobüs Firmaları

Türkiye’de maalesef Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 40/c “Taşıtın bagaj taşınmasına mahsus bölümlerinde eşya taşınamaz. Kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar bagajda taşınabilir.” Maddesine istinaden minik dostlarımız otobüslere   kabul edilmiyor. 

Bu konuyu ben de birkaç defa farklı firmalara sorduğumda “sakinleştirici de vermelisiniz” yanıtı aldıktan sonra zorlamadım ve en kısa zamanda kuralların değişmesini umut ediyorum. Konuyla ilgili dönem dönem kampanyalar da açılıyor.

 TCDD Hızlı Tren


 Burada durum beklemeyen biçimde medeni diyebiliriz. Tüylü ufaklıklar kucağınızda ya da yanınızdaki koltukta %50 indirimli biletleriyle seyahat edebiliyorlar. Aşı karnesi ve sağlık raporu isteniyor.

 İDO, Vapurlar


İDO Araba Vapurları: Kutuda ya da ağızlık kullanılması şartıyla kedi ve köpekler alınıyor. Yolcu salonuna yalnızca kafesli kuşların girmesine izin var. (Kafessiz kuş nasıl oluyor, bilmiyorum J)

İstanbul Şehir Hatları Vapurları: Köpeğinizin kutuda bile olsa ağızlık takması bekleniyor. Kafes/kutusunda tüm dostlarınızı taşıyabiliyorsunuz.

 Şehir İçi Otobüs Hatları


İstanbul, İETT: Web sitesinde verilen bilgiye göre boyun tasması olması ve kucakta taşınması şartıyla süs köpekleri ve küçük kafes hayvanları (serbest kaldığında yolculara zarar verebilecek yırtıcı, zehirli vs. hayvanlar hariç) evcil hayvanlar taşınabiliyor.


Ankara, EGO: Raylı sistemle ilgili kurallar net ama otobüslerdeki durum ile ilgili net bir bilgi verilmemiş.

İzmir ESHOT: Otobüslere kafes/kutuda evcil hayvan alabiliyorsunuz.


Metro Hatları


İstanbul Metrosu: İstanbul Ulaşım A.Ş. web sitesinde konuyla ilgili bir kural göremedim. Ama insanların metroya köpekleriyle binemediklerini bildiren pek çok şikayet ve bu durumun düzeltilmesi için açılan pek çok kampanya var. Tramvay için de durum aynı.

Ankara Metrosu: Ego yönergesine göre dostunuzu kafesi/kutusu ile birlikte taşıyabiliyorsunuz.


İzmir, İZBAN: Kedinizi, köpeğinizi kafesi/kutusu ile  rahatlıkla taşıyorsunuz.


Özel Ulaşım Seçeneği: Pet Taksi

Pek çok defa duyduğum, farklı firmalar tarafından verilen bir tür özel evcil hayvan taşıma hizmeti gibi çalışan pet taksileri ben henüz denemedim. Bu konuda internet üzerinden ulaşabileceğiniz pek çok seçenek var. Belki acil, zorunlu durumlar için de bir alternatif olabilir.


Burcu

Burcu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder